UTFÖR  ALLA  SLAGS  ÄNDRINGAR,  ÄVEN  I  SKINN,  LÄDER  OCH  MOCKA
     
Musik:  
   

Klädsel Råd

Att klä sig rätt vid speciella tillfällen kan ibland vara svårt. För att hjälpa er med de vanligaste typerna av klädsel vid festliga tillfällen följer här en liten uppställning.

Högtidsdräkt innebär frack, uniform eller folkdräkt.
Smoking
smoking, kan inte ersätta frack.
Kavaj om man är klassisk så är det en mörk kostym, men i modern bemärkelse kan det också vara ljus kostym.

   
Frack
Frack bäres med vit frackskjorta, vit väst, vit rosett och svarta skor, helst lackskor och svarta strumpor. Till fracken hör också en svart väst som används av ordensällskallp. Svart rosett till frack bäres endast av hovmästare. Midjeband bäres inte till frack.

Smoking
Smoking är en mindre formell aftonklädsel. Smoking bäres med vit smokingskjorta, rosett, midjeband eller väst med svarta skor, gärna lackskor och svarta srumpor. Smoking används inte på bröllop i Sverige.

Frockcoat
Frockcoat är en lång kavaj, oftast knälång vilken används vid förmiddagsbröllop eller eftermiddagsbröllop. Frockcoaten är idag ett alternativ till frack men lite ledigare att bära. Det finns inga regler till vad man skall bära till en frockcoat, vanligast är dock ett par finbyxor, frackskjorta, väst samt plastron vilka kan variera i form och färg för att passa individens smak.

Mörk kostym
Mörk kostym bäres med skjorta och slips eller fluga. Tunna svarta skor alltid svarta strumpor. En man skall alltid bära svarta skor efter kl. 18:00

Ljus kostym
Ljus kostym bäres med skjorta och slips eller fluga. Man kan ha tunna svarta skor men det är rekommenderat med vita lackskor och alltid strumpor som matchar byxornas färg. En man skall helst alltid bära vita skor om deras kostym är hel vit.

Jacquett
Jacquett består av jacka, randig byxa och ljusgrå väst. Till detta bäres skjorta med mörk slips eller plastron, svarta skor, svarta strumpor och gärna hög hatt i svart eller grått. Jacquett bäres vid förmiddagsbröllop och stiliga mottagningar men används inte på kvällen.